Kerk voor Hoofddorp
 
KERKINACTIE
Uganda groep

Protestants Hoofddorp steunt Functional Adult Literacy (FAL). Deze organisatie is in het noorden van Oeganda, in Loyoajong, gestart met onderwijs aan jonge vrouwen in lezen, schrijven en rekenen.

 

 

Je eigen naam schrijven

Ans van der Schors, de contactpersoon, heeft per mail de concrete plannen over dit project ontvangen: T-shirts werden besteld als ‘schooluniform’ voor de deelnemers van het project en er zou snel begonnen worden met het project. Het eerste geldbedrag van het projectgeld uit Hoofddorp werd overgemaakt.

Zesenveertig vrouwen zijn inmiddels met de training gestart. Judith Onek, van oorsprong leerkracht, speelt al jaren een actieve rol in de Mothers’ Union. Zij gaat 2x in de week met een brommertaxi voor een reis van een aantal uren naar een afgelegen en geïsoleerd dorpje om het onderwijs in lezen, schrijven en rekenen aan deze jonge vrouwen te verzorgen. De vrouwen hebben schrijfmateriaal ontvangen en vinden het geweldig als ze na een aantal lessen zelf hun naam op het schrift kunnen schrijven!

Door deze lessen neemt het zelfvertrouwen van de vrouwen toe. “Leer ons lezen, schrijven en rekenen dan staan we sterker”, zeggen ze. In Gulu, noord Uganda hebben enkele tientallen moeders al de kans gekregen om vanuit het analfabetisme toch woorden te leren, enkele sommetjes te kunnen maken en hun handtekening te plaatsen onder documenten die ze nu beter snapten waarvoor ze tekenden.

Ans van der Schors blijft de ontwikkelingen intensief volgen. Wordt vervolgd.

 

© 2007 - 2019 pghoofddorp.nl