We laten zien dat de kerk er is voor mensen!

Lees meer >>

Inzameling voor de Voedselbank

Op de laatste zondag van de maand wordt er rond de zondagochtenddienst een inzameling gehouden voor de voedselbank.

 


Bloemstuk Veertigdagentijd

In de Veertigdagentijd is in de Marktpleinkerk een fraaie liturgische bloemschikking te zien die de thema’s ‘Ik zorg voor jou’ van de kinderverteldienst en ‘Onvoorwaardelijke liefde’ van Kerk in Actie met elkaar verbindt.

 

Thema’s in de bloemschikking
Marja van de A legt uit hoe het bloemstuk is opgebouwd: ‘In de Veertigdagentijd lezen we verhalen over Jezus die op weg gaat naar Pasen. Jezus maakt op weg naar Pasen moeilijke dingen mee. Maar bij al die dingen is Jezus niet alleen. God zorgt voor Hem. En met Pasen zal blijken dat Zijn Vader ook in de donkerste nacht voor Jezus blijft zorgen. Vanuit die Hemelse zorg laat Jezus ook zien hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen. Bijvoorbeeld door met iemand te praten. Door iemand eten te geven. Of ervoor te zorgen dat iemand zich thuis kan voelen. Zo zorgt de Vader in de hemel voor Jezus, zo zorgt Jezus voor mensen die hij tegenkomt en zo kunnen wij voor elkaar zorgen. Met onvoorwaardelijke liefde staat de zorg van moeders, vaders, opa’s en oma’s centraal, ver weg en dichterbij. In de zorg voor kinderen laten mensen iets zien van Gods liefde. De twee thema’s sluiten dus helemaal op elkaar aan!

Symboliek
In de opstelling staan vijf paarse kaarsen en één roze kaars, waarvan er eentje elke zondag van de Veertigdagentijd wordt uitgeblazen. Het bloemstuk is opgebouwd uit stenen en planten. De stenen staan symbool voor het vaste vertrouwen dat God voor ons zorgt. De planten zijn in de kleur paars. De kleur die hoort bij de Veertigdagentijd, de kleur van inkeer, boete en rouw. De plant ‘kindje op moeders schoot’ is er ook in verwerkt en symboliseert zo ook de onvoorwaardelijke liefde in gezinnen en families. Een centrale plaats krijgt het grote hart wat overwoekerd wordt door klimop, het teken van onverbrekelijke vriendschap en trouw. Elke week zal er een rode roos in het hart zijn als symbool van onvoorwaardelijke liefde. De tweede zondag is er een doop/gezinsdienst d.m.v. een speciaal beeldje in het stuk te plaatsen zullen ook hier de thema’s tot uitdrukking komen.  De roze kaars wordt uitgeblazen op de 4e zondag van de Veertigdagentijd, d.m.v. deze roze kleur kan al een beetje worden uit naar het licht van Pasen.

Goede Week en Pasen
Op Palmzondag zijn er rode details in het stuk die ook weer verwijzen naar de onvoorwaardelijke liefde.

In de Goede Week zullen er in de dienst van Witte Donderdag matses en een karaf wijn aan de opstelling worden toegevoegd als verwijzing naar het laatste Avondmaal.

Op Goede Vrijdag wordt de opstelling afgedekt met een donkere doorzichtige doek. Het hart en de rode roos, blijven op deze manier een klein beetje zichtbaar. Het kruis wordt omwikkeld met prikkeldraad en ook hier zal een rode roos worden bijgestoken als symbool van de onvoorwaardelijke liefde van God. De kaarsen zullen tijdens deze avonddienst niet branden.

Op Stille Zaterdag en Pasen wordt het bloemstuk met lichte kleuren bloemen opgemaakt als teken van blijdschap, feest en vreugde. Er branden dan zeven witte kaarsen. De rode roos is er na de zeven zondagen nog steeds, God zorgt met zijn onvoorwaardelijke liefde voor ons allemaal, altijd!

Voor grotere weergave van de afbeelding klik hier of hier

© 2007 - 2018 pghoofddorp.nl