")
'De Ark staat midden in de wereld'

Lees meer >>

Wereldwinkel De Ark

Koffie, thee en chocola, snoep en rijst, verjaardagskaarten, cadeaupakketjes en kunstnijverheid: heerlijke producten die tegen een tegen een 'eerlijke' prijs te koop zijn in Wereldwinkel De Ark.


Over het planten van een appelboom

‘Ook als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag nog een appelboompje planten’, zou Luther eens gezegd hebben.

Met het planten van twee appelbomen bij De Ark komen de vergroening van onze kerk en het Lutherjaar dus mooi samen. Overigens lees ik op internet dat de uitspraak nergens in de bekende teksten van Luther voorkomt. Pas in 1944 wordt hij voor het eerst op papier aan Luther toegeschreven, maar tot op heden is onbekend wie er de bedenker van is.  Mogelijk zou de uitspraak teruggaan op rabbi Jochanan ben Zakkai (eerste eeuw na Christus), die gezegd heeft: ‘Als u een stekje in de hand hebt en men zou tot u zeggen: Zie, de Messias! Ga dan eerst het stekje poten en ga daarna uit om hem te ontvangen’.
Als het waar is dat het verhaal over Luther apocrief is en bedacht is in dat vreselijke, laatste oorlogsjaar 1944, vind ik het misschien wel een nog mooier verhaal. Juist op momenten van wanhoop is deze boom een symbool van hoop. Zo mogen de twee appelbomen bij De Ark wat mij betreft ook staan voor onze hoop op een toekomst, nee, op Gods toekomst. We gaan dat vieren in het weekend van 19-21 mei, wat mij betreft niet met spekjes zoals ds. Gremdaat altijd wil, maar in dit geval met appeltaart.

Aarnoud van der Deijl

(eerder verschenen in Weerklank, kerkblad van de Protestantse Gemeente Hoofddorp)

 

© 2007 - 2019 pghoofddorp.nl